CENTRE ALFA 1
RESEARCH

COL·LABORADORS

EL Centre Català d’Excel·lència en Investigació en DAAT està vinculat al Servei de Pneumologia de l’Hospital Vall d’Hebron (Barcelona) i coordinat pel Dr. Miravitlles. A més, col·laboren en l’activitat del centre altres serveis (Servei de Bioquímica, Farmàcia i Hospital de Dia). El centre també col·labora amb els Serveis de Medicina Interna i Hepatologia d’adults i infantil (consell genètic), entre d’altres.

MARC MIRAVITLLES

Especialista en Pneumologia. Investigador sènior.

Marc Miravitlles és pneumòleg i investigador sènior del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona.  

Va ser secretari de la “Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica” (SEPAR) del 1999 al 2003, i del 2006 al 2012 va ser responsable de relacions internacionals de la SEPAR. Va ser un dels fundadors del “Registro Español de pacientes con dèficit de alfa-1 antitripsina” de la SEPAR. Va ser director del grup d’infeccions respiratòries de la European Respiratory Society (ERS) i Guidelines director de la ERS del 2015 al 2018. Ha participat en la redacció de diverses guies de pràctica clínica internacionals, com les normatives conjuntes de la European Respiratory Society (ERS) i la American Thoracic Society (ATS) sobre paràmetres d’avaluació de la MPOC i sobre prevenció i tractament de les aguditzacions de la MPOC. Al 2017 va ser coordinador de la Guia per al tractament del dèficit d’alfa-1 antitripsina de la ERS, i actualment és coordinador de la iniciativa EARCO (European Alpha-1 Research Collaboration) de la ERS. Des de 2010 és assessor del “Ministerio de Sanidad de España” pel que fa a l’elaboració de l’Estratègia en MPOC del “Sistema Nacional de Salud”, i és el coordinador de la “Guía Española de la EPOC” (GesEPOC). Des de 2012 dirigeix el Centre Català de dèficit d’Alfa-1 antitripsina al Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus.


 “La realització d’estudis clínics en pacients amb DAAT augmenta el coneixement sobre l’evolució de la malaltia, la qualitat de vida dels pacients i els familiars, i l’impacte del tractament substitutiu en la progressió del DAAT” Marc Miravitlles


CRISTINA ESQUINAS

Bioestadística i experta en Genètica.

Cristina Esquinas és diplomada en Infermeria, Bioestadística i experta en Genètica. Doctora en Salut. A més, va realitzar un màster en Salut Pública, màster en Metodologia de la investigació i un màster en bioinformàtica. També és professora associada en la Universitat de Barcelona i la Universitat Internacional de Catalunya.

Porta més de 15 anys treballant en recerca clínica. Les línies prioritàries de recerca en què ha centrat la seva trajectòria són: dèficit d’alfa-1 antitripsina (DAAT), malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), tabaquisme, infecció respiratòria i trastorns de la son. Actualment treballa a l’Hospital Vall d´Hebron liderant la línia d’investigació centrada en la utilització de les ciències òmiques en l’estudi de la patogènesi de la MPOC i el DAAT..

 


“Gràcies a la recerca podem generar nous coneixements que millorin el  diagnòstic, el tractament i la prevenció de malalties” 

Cristina Esquinas


IRENE BELMONTE

Biotecnóloga

Irene Belmonte és llicenciada en biotecnologia i està especialitzada en tècniques de biologia molecular. Al 2017 es va doctorar per l’escola de medicina amb un treball basat en l’actualització de l’algoritme de diagnòstic de laboratori del DAAT. Actualment treballa com a tècnica superior de recerca realitzant el diagnòstic molecular d’aquest dèficit, així com la seva millora mitjançant la incorporació de noves tècniques i anàlisis. Juntament amb el Dr. Francisco Rodríguez, és la responsable del diagnòstic assistencial i la recerca bàsica del DAAT a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona. És l’autora de diversos articles i capítols relacionats amb el diagnòstic del DAAT i revisora de treballs del mateix àmbit.

 


“La recerca bàsica és un dels pilars de la investigació. Des del nostre laboratori realitzem la determinació dels fenotips i genotips que ens donen la informació sobre el diagnòstic del DAAT i contribueixen al seu maneig i tractament”

Irene Belmonte


ESTHER RODRÍGUEZ

Especialista en Pneumología

Licenciada en Medicina i Cirurgia per la “Universidad de Valladolid”. Especialista en Pneumologia a l’Hospital Vall d´Hebron (Barcelona, Espanya). Actualment treballa en el Servei de Pneumologia de l’Hospital Vall d´Hebron. La seva activitat clínica se centra en l’atenció del pacient respiratori crònic complex, emfisema per dèficit d’alfa-1 antitripsina (AAT), Unitat de suport ventilatori no invasiu.

Les seves línies de recerca principals es desenvolupen en el camp de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), amb diverses publicacions internacionals. Ha participat en diversos assaigs clínics per a l’avaluació de nous fàrmacs per a aquesta malaltia.

Experiència docent en cursos de postgrau, com el màster de Pacient Respiratori Crònic (Universitat Autònoma de Barcelona 2014-2015), graus de Medicina. És membre de diverses societats científiques.

 


“El principal objetivo del Centre Alfa1 es el de potenciar la investigación y la formación en DAAT para aumentar su conocimiento” Esther Rodríguez


MIRIAM BARRECHEGUREN

Especialista en Pneumología

Miriam Barrecheguren és pneumòloga a l’Hospital Universitari Vall d´Hebron (Barcelona). Entre els seus interessos principals destaquen la MPOC i el dèficit d’alfa-1 antitripsina (DAAT). Des de 2013 forma part del centre de DAAT de l’Hospital Vall d´Hebron. Després de l’obtenció del seu doctorat en el diagnòstic i maneig de la MPOC i del DAAT en Atenció Primària a Catalunya (2016), va realitzar un research fellow a la McGill University (Montreal, Canadà). La seva feina actual se centra en l’assistència clínica i la recerca en MPOC, DAAT i trasplantament pulmonar. També és la representant Early Career de l’European Respiratory Society (ERS) en la iniciativa European Alpha-1 Research Collaboration (EARCO), on ha participat en el desenvolupament del nou registre internacional de DAAT

.

 

“ El treball conjunto entre les societats científiques, els professionals i els pacients amb DAAT contribuirà als avenços sobre el maneig i el tractament del DAAT ” Miriam Barrecheguren


ALEXA NUÑEZ

Especialista en Pneumología

Licenciada en Medicina per la “Universidad Francisco Marroquín” (Ciudad de Guatemala, Guatemala) al 2011 i especialista en Pneumologia (Hospital Vall d´Hebron, Barcelona) al 2016.  Actualment dedicada a la línia de MPOC, centra el seu treball de recerca al camp de la MPOC y el dèficit d’alfa-1 antitripsina. Com a part de la seva tesi doctoral, realitza un estudi sobre la detecció de polímers circulants d’alfa-1 antitripsina i la seva relació amb el desenvolupament de la MPOC.

 


“La realització del cribratge per a DAAT en pacients amb espirometria obstructiva identificats al laboratori de funció pulmonar pot ser una oportunitat per augmentar el diagnòstic en atenció primària.” Alexa Núnez


FRANCISCO RODRIGUEZ FRIAS

Bioquímic. Investigador sènior.

Francisco Rodríguez Frías és Bioquímic i investigador sènior del Servei de Bioquímica Clínica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Es va formar com a especialista (QIR) en aquest servei, on exerceix com a Facultatiu des de 1991, actualment com a Responsable Clínic de les Àrees Especials (10 unitats i 15 facultatius al seu càrrec). Responsable del grup de Recerca de Bioquímica Clínica de l’Institut de Recerca Vall d’Hebron (50 membres), investigador sènior del CIBER de malalties hepàtiques i digestives, i professor associat de Bioquímica a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), imparteix assignatures de pregrau a les facultats de Ciències i Medicina, i a màsters de la UAB i la UB). Director de 7 tesis doctorals presentades i 6 més en curs. Investigador principal en 5 projectes competitius del “Instituto Carlos III” i d’altres de diferents entitats. Autor de 190 articles en revistes científiques (Hepatology, Journal of Hepatology, Gastroenterology, New England Journal of Medicine, Nucleic Acid Research, Journal of Virology, Genome Research, Antiviral Research, American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, Clinical Chemistry and Laboratory Medicine, European Respiratory Journal, Thorax, Chest, etc.). També és l’autor de capítols de llibres. Actualment té un índex H=45 i un factor d’impacte total de 1.063

 

“La coordinació entre el laboratori i la clínica ofereix la possibilitat de realitzar una recerca d’alt nivell adaptada a les necessitats dels pacients amb DAAT”. Francisco Rodríguez-Frías


EDUARDO LOEB

Especialista en Pneumología

Llicenciat en Medicina per la “Universidad Centroccidental Lisandro Alvarado” (Barquisimeto, Veneçuela) al 1998, especialista en Medicina Interna al 2003 (Barquisimeto, Veneçuela) i especialista en Pneumologia (“Hospital Universitario de Caracas”, Veneçuela) al 2006.  Actualment dedicat a la pràctica clínica i centrat en la recerca en el camp de la MPOC i el dèficit d’alfa-1 antitripsina. Data manager del registre EARCO (European Alpha-1 Research Collaboration)

 


“Des del Centre Català Alfa1 coordinem el Registre Internacional en DAAT (EARCO)”. Eduardo Loeb


GINA FARAGO

Coordinadora d’Estudis de recerca

Georgina Farago és graduada en Infermeria per la “Universidad de Las Palmas de Gran Canaria” i està cursant el Grau de Genètica a la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment forma part del grup de recerca al Centre Alfa1, centrada en la línia de MPOC i dèficit d’alfa-1 antitripsina.

.


”El nostre objectiu és oferir informació sobre el DAAT a pacients i familiars, i garantir el tractament i control més adient en cada cas” Gina Farago


MONICA PONS

Especialista en Hepatología

Licenciada en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) al 2008 i especialista en Medicina Interna. Treballa al servei d’Hepatologia i des de 2015 es dedica a la recerca clínica de la malaltia hepàtica crònica, amb un interès especial en l’estudi de mètodes de diagnòstic no invasiu. Actualment col·labora amb el servei de Pneumologia realitzant el cribratge de malaltia hepàtica en pacients amb dèficit d’alfa-1 antitripsina. És membre col·laboradora del Registre Europeu de malaltia hepàtica per dèficit d’alfa-1 antitripsina.

 


“El treball conjunt entre hepatologia i pneumologia possibiliten el diagnòstic precoç i el control integral del pacient amb DAAT"”. Mónica Pons


EQUIP


Carlos Ciudad

Departament de Bioquímica i Fisiologia, Facultat de Farmàcia, Universitat de Barcelona.


Angel Gonzalez Wong

Laboratori de Medicina Computacional. Universitat Autònoma de Barcelona.


Copyright © Todos los derechos reservados

Powered by www.todoitalianobarcelona.es

Este sitio web utiliza cookies. Al hacer clic en «Acepto», consiente el uso de cookies.

Aceptar